Stoppen met Roken

Vraag jij je af waarom het stoppen met roken niet lukt? Waarom je steeds weer naar een sigaret grijpt? Je bent niet de enige. Er zijn een groot aantal factoren welke het roken verslavend maken. Nicotine is de basis van de verslaving maar zeker niet het enige. Naast nicotine heb je de gewoonte en het sociale aspect. Hieronder zullen wij meer informatie geven over deze onderdelen van de
verslaving.

Nicotine

Nicotine is verslavend maar zeker niet meer als caffeine en suiker dat is. Caffeine en suiker worden net als nicotine gewonnen uit een plant. Door het roken van een sigaret wordt de nicotine opgenomen in het bloed. Een aantal chemische middelen in de sigaret zorgen voor deze snelle opname. Deze middelen zitten niet in de e-sigaret! De chemische stoffen Ammoniak, Broomhexine, Benzopyreen, Cadmium, Mierenzuur, Acetonitril, Methanol, Fenol en Arsenicum worden toegevoegd aan sigaretten. Door de toevoeging van deze zeer giftige middelen ervaart de roker een kick. Je lichaam en hersenen raken gewend aan deze kick. Wanneer je deze nicotine kick niet ervaart vragen je hersenen snel om meer. Nicotine is tot 2 a 3 dagen na gebruik nog in het lichaam. Na maximaal 1 week is het lichaam niet meer afhankelijk van nicotine. De andere bovengenoemde chemische stoffen kunnen tot wel 2 a 3 maanden verslavend werken.

Hulpmiddelen en Stopmethoden

Nu je de verslaving begrijpt kunnen wij het hebben over het proces om te stoppen met roken. Hieronder bespreken wij de populaire hulpmiddelen. Wil je stoppen met roken en lukt dit niet? Gelukkig sta je er niet helemaal alleen voor! Er zijn een aantal hulpmiddelen beschikbaar welke jou kunnen helpen met het stoppen. Elk hulpmiddel heeft zijn voor en nadelen. Wij zullen dit kort
toelichten.

E-sigaret als hulpmiddel

De e-sigaret, ook bekend als elektrische sigaret of vape, is de meest succesvolle manier volgens onderzoek Public Health England om te kunnen stoppen met roken. Dit komt omdat de drie eerder besproken onderdelen van de verslaving worden onderdrukt. Het roken van een elektrische sigaret wordt dampen genoemd. Deze naam komt van het woord verdampen. Het dampen lijkt erg op
roken. Het grote verschil zit hem in de schadelijkheid. Uit bovengenoemd onderzoek van het PHE blijkt dat de e-sigaret ongeveer 95% minder schadelijk is dan zijn tabaksvariant.

Nicotine pleisters

Dit hulpmiddel is erg bekend. Maar blijkt in praktijk niet altijd effectief. De pleister plak je op het lichaam en geven gedurende de dag nicotine af. Hierdoor neemt de huid nicotine op en onderdrukt dit de nicotine behoefte. Bij deze methode onderdruk je enkel de nicotine verslaving. In de praktijk werkt dit voor veel mensen niet, omdat de gewoonte en sociale verslaving nog niet gestild wordt.

Kauwgom met nicotine

Voor de nicotine kauwgom geldt hetzelfde als voor de nicotine pleisters. Het verschil tussen de twee is dat de nicotine via de mond wordt opgenomen. Hierdoor wordt de nicotine sneller verwerkt en blijkt dit effectiever dan de pleisters. Nog steeds worden de gewoonte en sociale verslaving niet onderdrukt.

Extra motivatie

Nu wij je hebben uitgelegd hoe de verslaving werkt en de hulpmiddelen hebben besproken. Zal je zelf de stap moeten zetten om daadwerkelijk te stoppen met roken. Wanneer je wil gaan stoppen met roken is je motivatie erg belangrijk. Daarom zullen wij een paar nadelen van roken benoemen om je wat extra te motiveren.

• Kanker in vele vormen:
longkanker, mondkanker, baarmoederhalskanker, borstkanker, prostaatkanker en ga zo maar door.

• De Rokershuid
Roken is zeer slecht voor de huid. Door het roken van sigaretten zal de huid uitdrogen. Er komen giftstoffen vrij die ontstekingen doen ontstaan en de huid een grauwe uitstraling geven.

• Rokerslucht
Rokerslucht is iets dat je als roker vaak zelf niet door hebt. Als je even ruikt aan een volle asbak dan begrijp je hoe iemand die niet rookt jou ruikt.

• Achterlijk DUUR
Sigaretten kosten tegenwoordig ruim 8 euro voor een pakje. Wanneer je een pakje per dag rookt kost dit je jaarlijks ongeveer 3000 euro. Bedenkt maar eens wat je daarmee kan doen. Je geld gaat letterlijk in rook op. Door te stoppen met roken kan je dus een hoop geld besparen!

• Minder smaak en geur
Doordat je rookt zal je smaak en geur onderdrukt worden. De ruim 6000 gifstoffen welke worden ingeademd tijdens het roken zorgen hiervoor. Na 3 maanden niet gerookt te hebben zal je merken dat de smaken weer tot leven komen!